Pomidory na zupę

4.46 (168 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

co roku obowiązkowo takie pomidorki robię

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 5 kilogramów pomidorów Lima
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
Wystaw ocenę:

4.46 (168 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Pomidory na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory umyć.
    Wyciąć twarde części (te zielone).
    Pokroić na mniejsze części.
    Zmielić w maszynce do mielenia mięsa.
    Przełożyć do garnka.
    Gotować do odparowania wody.
    Podczas gotowania wsypać sól i cukier.
    Co jakiś czas przemieszać.
    Gotujące się pomidory przelać do wyparzonych słoików.
    Dobrze zakręcić.
    Odwrócić do góry dnem.
    Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Tak przygotowanych pomidorów nie trzeba pasteryzować.
    Warunkiem jest nalewanie gotujących się zmielonych pomidorów do słoików.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować