Ogórki na zupę

  • wyświetlono: 793 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

dobry sposób na spożytkowanie dużych, przerośniętych ogórków

Kasia S
  • 1 porcje
  • 120min

Składniki

3 kilogramy większych ogórków gruntowych
3 łyżki soli kamiennej
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
10 cm kawałek chrzanu

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ogórki na zupę

  • 1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Posolić i dokładnie wymieszać.
    Czosnek obrać.
    Połowę przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków, wymieszać.
    Chrzan obrać i pokroić w kawałki.
    Do każdego słoika włożyć 2-3 kawałki chrzanu, czosnek i koper.
    Następnie włożyć ogórki z solą i czosnkiem z powstałą zalewą do 3/4 wysokości słoika.
    Przykryć folią spożywczą i zakręcić.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni.
    Potem przenieść do piwnicy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakiOgórkiMama mnie nauczyłaPrzetworytanie gotowaniekiszonki
 

Komentarze

Podobne przepisy

gotowa sałatka

Dodane przez: Martyna1991

Ogórki z cukinią na zimę

Propozycja sałatki do słoika która...

Ogórki na ostro

Dodane przez: anka1988

Drobne ogórki na ostro

Uwielbiam te ogórki jako dodatek...

Ogórki konserwowe na ostro.

Dodane przez: weronika63

Ogórki konserwowe na ostro

Ogórki konserwowe z papryczkami...

Ogórki kiszone na zimę

Dodane przez: Goszka

Ogórki kiszone na zimę

W sezonie ogórkowym proponuję błyskawiczne...

Kiszone ogórki na zimę

Dodane przez: MagdalenaS

Kiszone ogórki na zimę

kiszone ogórki na zimę to przetwory...

gotowe

Dodane przez: ziutula

ogórki małosolne "na sucho" kiszone

Tak przygotowane ogórki małosolne...