Ogórki na zupę

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

dobry sposób na spożytkowanie dużych, przerośniętych ogórków

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 3 kilogramy większych ogórków gruntowych
    3 łyżki soli kamiennej
    1 pęczek kopru
    1 główka czosnku
    10 cm kawałek chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Posolić i dokładnie wymieszać.
    Czosnek obrać.
    Połowę przecisnąć przez praskę i dodać do ogórków, wymieszać.
    Chrzan obrać i pokroić w kawałki.
    Do każdego słoika włożyć 2-3 kawałki chrzanu, czosnek i koper.
    Następnie włożyć ogórki z solą i czosnkiem z powstałą zalewą do 3/4 wysokości słoika.
    Przykryć folią spożywczą i zakręcić.
    Odstawić w ciepłe miejsce na 4 dni.
    Potem przenieść do piwnicy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować