Przecier pomidorowy na zupę/sos

5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis z zeszytu mamy. Idealny na pomidorówkę i jako baza sosu do makaronu.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 kg mięsistych pomidorów (ja użyłam limy)
    1 1/2 łyżki soli
    1 1/2 łyżki cukru
    3 liście laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    5 ziaren czarnego pieprzu
    oliwa z oliwek (po 1 łyżeczce na każdy słoik)

Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa pomidorowa Przetwory Sosy

Przecier pomidorowy na zupę/sos - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć, schłodzić w lodowatej wodzie i obrać ze skórki. Pokroić na kawałki i usunąć gniazda nasienne. Przełożyć do garnka, zmiksować, dodać przyprawy, sól i cukier. Gotować na wolnym ogniu przez około 30 minut. Z przecieru usunąć ziela, liście i ziarna pieprzu, przelać do wyparzonych, czystych słoików. Na wierzchu polać oliwą z oliwek. Słoiki zakręcić i pasteryzować przez około 20 minut.

Porady

Do przecieru można dodać ulubione zioła - bazylię czy tymianek. Można pominąć obieranie pomidorów, ale przed nałożeniem do słoików, należy przetrzeć je przez sito, aby pozbyć się skórek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Przecier pomidorowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować