Ogórki na zupę

5 (143 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Kilka lat temu zrobiłam te ogórki po raz pierwszy według przepisu z książki Bożeny Dykiel.Teraz robię po swojemu. Zimą jak znalazł do szybkiej zupy ogórkowej :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ogórków
    2 płaskie łyżki soli
    2 ząbki czosnku
    2 czubate łyżki posiekanego zielonego koperku
Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki na zupę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Zasypujemy solą, mieszamy i odstawiamy na 30-60 minut.
  • 2. Odcedzamy z wytworzonego soku i lekko odciskamy. Dodajemy koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
  • 3. Ogórki wkładamy do słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do piwnicy do ukiszenia. Słoiczki najlepiej ustawić na tacy lub folii, gdyż ogórki puszczą sok, który wycieknie ze słoiczków.

Porady

Na kilogram ogórków potrzebne będą 4 słoiczki o pojemności 200 ml. Jeżeli ogórki mają miękką skórkę można ich nie obierać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować