Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem

4.41 (174 ocen)

  • 45 min

Pomidory faszerowane to pyszne i proste danie, które zachwyci każdego.Bo kto nie lubi pomidorów?

  • 45 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego (dowolnego, robiłam zarówno z kurczakiem, jak i wieprzowiną)
    12 pomidorów (dość sporych, jednakowej wielkości)
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    300 g sera żółtego
    oregano, bazylia
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (174 ocen)

Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem 1. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oleju lub oliwie, następnie dodajemy drobno posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone i całość smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, sporą ilością oregano i bazylii. Zostawiamy do przestygnięcia.
  • Pomidory faszerowane mięsem mielonym i serem 2. Z pomidorów wydrążamy miąższ łyżką stołową. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. 200 g sera dodajemy do mięsa i mieszamy, 100 g pozostawiamy do posypania na wierzch.
  • 3. Pomidory nadziewamy farszem mięsnym, posypujemy serem żółtym.
    Przekładamy do naczynia do zapiekania.
  • 4. Pomidory faszerowane pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25-30 minut, aż ser się zarumieni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować