Pomidorowy piernik z masą serową

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pomidorowy piernik z masą serową jest obłędnie dobry. Lekko wilgotny piernik z orzechami, przełożony masą serową to pomysł na smaczne ciasto.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • pomidory z puszki 250 ml
    1 banan
    cukier brązowy ( kokosowy ) 1/2 szklanki
    olej 1/2 szklanki
    mąka pszenna 2 szklanki
    przyprawy do piernika 15 g
    kakao 1,5 łyżki
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    soda 1 płaska łyżeczka
    szczypta soli + 2-3 łyżki orzechów włoskich
    Masa : mascarpone 250 g
    serek waniliowy 200 g
    cukier muscovado 1-1,5 łyżki
    Polewa : czekolada 100 g
    oliwa lub olej 2 łyżki
    jagody goji do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Pomidorowy piernik z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszka keksówka ok. 30 cm.
    Formę wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem.
    Orzechy posiekaj.

    Wybierz pomidory z zalewy zblenduj.
    250 ml pomidorów zblenduj na gładko z bananem, cukrem i olejem.
    Dodaj suche składniki i wymieszaj łyżką.
    Dodaj posiekane orzechy, wymieszaj.
    Ciasto przełóż do keksówki, wyrównaj masę.
    Piecz w 180 C 40-50 minut do suchego patyczka.

    Masa:
    Schłodzone serki wymieszaj z cukrem.
    Przestudzone ciasto przetnij wzdłuż na pół i odkrój ewentualne nierówności.
    Masą przełóż ciasto, wstaw do lodówki.

    Polewa:
    Czekoladę rozpuść z oliwą ( nie dopuszczaj do zagotowania ).
    Lekko ciepłą polewą polej piernik.
    Udekoruj jagodami goji, które krótko moczymy w ciepłej wodzie i osączamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować