Pomidorowa z czerwoną soczewicą

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca zupka z czewonej soczewicy i pomidorów.
Curry, kurkuma i papryka nadają jej charakteru, podkęcają smak i aromat.

  • 25 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1000 g pomidorów w puszce
    100 g czerwonej soczewicy
    1 l bulionu warzywnego
    1 cebula
    3 łyżki oliwy
    4 ząbki czosnku
    1/2 szklanki śmietany 30%
    4 łyżki posiekanej natki pietruszki

    PONADTO:

    1 łyżeczka ostrej papryki
    2 łyżeczku curry
    2 łyżeczki kurkumy
    sój
    pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Pomidorowa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w droną kosteczkę. Krótko przesmażyć .
    Do cebulki i czosnku dodać suchą soczewicę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
    Wlać bulion, gotować pod przykryciem do momentu, aż soczewica będzie miękka.
    Następnie dodać krojone pomidory z puszki i gotować około 15 minut.
    Na koniec doprawić solą i pieprzem.
    Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować