Pyszna, prosta w przygotowaniu, rozgrzewająca zupka z czewonej soczewicy i pomidorów.
Curry, kurkuma i papryka nadają jej charakteru, podkęcają smak i aromat.
25 min
Dla 4 osób
Składniki:
1000 g pomidorów w puszce
100 g czerwonej soczewicy
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietany 30%
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Pomidorowa z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek obrać, pokroić w droną kosteczkę. Krótko przesmażyć .
Do cebulki i czosnku dodać suchą soczewicę i przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać.
Wlać bulion, gotować pod przykryciem do momentu, aż soczewica będzie miękka.
Następnie dodać krojone pomidory z puszki i gotować około 15 minut.
Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Posypać pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze