Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą

4.5 (168 ocen)

Uwielbiam pastę jajeczną do kanapek. Często robię jej różne wersje, a ta z soczewicą przypadła mi bardzo do gustu. Polecam!

Składniki:


  • 6 jajek
    100 g soczewicy czerwonej
    Mały kawałek pora (lub cebulka od szczypiorku)
    1 czubata łyżka majonezu
    1 płaska łyżka jogurtu greckiego
    1 łyżeczka musztardy
    0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
    Sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Jajko Pasty Pasta jajeczna

Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody do miękkości. Wystudzić. Wrzucić do miski.

    Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek i wrzucić do soczewicy. Całość ugnieść bardzo dokładnie widelcem (można zmiksować blenderem). Pora drobniutko pokroić i wsypać do miski.

    Dodać majonez i jogurt, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać musztardę, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ponownie i wstawić do lodówki do przegryzienia.

    Pastę nałożyć do miseczki, posypać natką i podawać z domowym chlebem na śniadanie lub kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Soczewica czerwona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować