Uwielbiam pastę jajeczną do kanapek. Często robię jej różne wersje, a ta z soczewicą przypadła mi bardzo do gustu. Polecam!
Składniki:
6 jajek
100 g soczewicy czerwonej
Mały kawałek pora (lub cebulka od szczypiorku)
1 czubata łyżka majonezu
1 płaska łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka musztardy
0,5 łyżeczki zielonej czubrycy
Sól i pieprz do smaku
Pasta jajeczna z czerwoną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Soczewicę ugotować w małej ilości osolonej wody do miękkości. Wystudzić. Wrzucić do miski.
Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek i wrzucić do soczewicy. Całość ugnieść bardzo dokładnie widelcem (można zmiksować blenderem). Pora drobniutko pokroić i wsypać do miski.
Dodać majonez i jogurt, wymieszać wszystko dokładnie. Dodać musztardę, czubrycę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać ponownie i wstawić do lodówki do przegryzienia.
Pastę nałożyć do miseczki, posypać natką i podawać z domowym chlebem na śniadanie lub kolację.
Komentarze