Pomidorowa z chrupiącymi warzywami i kolorowymi grzankami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wracając do domu marzyłam o miseczce gorącej zupy, ale najpierw to musiałam sobie taką ugotować bo nie ma lekko i nikt tego za mnie nie zrobi.

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZUPA:
    - wywar jarzynowy z włoszczyzny bez kapusty: 0.5 litra
    - koncentrat pomidorowy 30% (czubate): 3 łyżeczki
    - papryka miekona słodka: 0.5 łyżeczki
    - suszone, mielone pomidory: 1 łyżeczka
    - czosnek: 1 ząbek
    WARZYWA DO ZUPY:
    - marchewka: 1 sztuka
    - seler korzeniowy: 0.13 sztuki
    - cukinia zielona nieduża: 0.33 sztuki
    - oliwa czosnkowa z chili: 1 łyżeczka
    GRZANKI:
    - ciabatta albo bagietka - dość duże kromki: 6 sztuk
    - pomidory suszone z oliwy ziołowej: 4 sztuki
    - pomidor świeży: 1 sztuka
    - papryka świeża (najlepiej po kawałki żółtej i czerwonej): 0.5 sztuki
    - oscypek niewiędzony, biały, tarty (czubate): 4 łyżki
    - świeży tymianek, listki: 2 łyżeczki
    - do smaku: sól morska, pieprz mielony kolorowy: 5 szczypt
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Grzanki

Pomidorowa z chrupiącymi warzywami i kolorowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ZUPA - wywar miałam z poprzedniego dnia bo gotowałam warzywa na sałatkę. Dodałam do niego roztarty ząbek czosnku, paprykę, pomidory suszone w proszku i koncentrat, zagotowałam i pozwoliłam zupie bulgotać na malutkim ogniu jakieś 3 minutki - lekko osoliłam do smaku i dodałam ze 3 szczypty cukru by podkreślić smak pomidorów.
  • 2. WARZYWA DO ZUPY - marchewkę i selera obrałam, cukinię tylko umyłam. Pokroiłam wszystko w niezbyt cienkie plasterki a potem w słupki. Rozgrzałam patelnię wlewając oliwę, wrzuciłam marchew i selera, i smażyłam mieszając aż lekko zaczęły się przyrumieniać i nieco zmiękły - nie można ich ani za bardzo zrumienić ani pozwolić żeby za bardzo zmiękły. Oprószyłam solą morską. Dorzuciłam cukinię i smażyłam razem jeszcze tylko chwilkę.
  • 3. GRZANKI - pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę tak jak paprykę. Pomidory suszone posiekałam i wymieszałam wszystkie 3 składniki razem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyłożyłam po trochu na grube kromki pieczywa posypane połową sera i wierzch posypałam resztą oscypka. Położyłam je na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., piekłam ok. 8 minut.
  • 4. Nalałam zupę do miseczki, dodałam podsmażone, chrupiące warzywa. Zjadłam z gorącymi grzankami posypanymi listkami tymianku i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią - bardzo się rozgrzałam :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować