Pomidorowa z chrupiącymi warzywami i kolorowymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ZUPA - wywar miałam z poprzedniego dnia bo gotowałam warzywa na sałatkę. Dodałam do niego roztarty ząbek czosnku, paprykę, pomidory suszone w proszku i koncentrat, zagotowałam i pozwoliłam zupie bulgotać na malutkim ogniu jakieś 3 minutki - lekko osoliłam do smaku i dodałam ze 3 szczypty cukru by podkreślić smak pomidorów.
2.WARZYWA DO ZUPY - marchewkę i selera obrałam, cukinię tylko umyłam. Pokroiłam wszystko w niezbyt cienkie plasterki a potem w słupki. Rozgrzałam patelnię wlewając oliwę, wrzuciłam marchew i selera, i smażyłam mieszając aż lekko zaczęły się przyrumieniać i nieco zmiękły - nie można ich ani za bardzo zrumienić ani pozwolić żeby za bardzo zmiękły. Oprószyłam solą morską. Dorzuciłam cukinię i smażyłam razem jeszcze tylko chwilkę.
3.GRZANKI - pomidora sparzyłam, obrałam ze skórki i usunęłam pestki a miąższ pokroiłam w drobną kostkę tak jak paprykę. Pomidory suszone posiekałam i wymieszałam wszystkie 3 składniki razem. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Wyłożyłam po trochu na grube kromki pieczywa posypane połową sera i wierzch posypałam resztą oscypka. Położyłam je na blasze i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st., piekłam ok. 8 minut.
4.Nalałam zupę do miseczki, dodałam podsmażone, chrupiące warzywa. Zjadłam z gorącymi grzankami posypanymi listkami tymianku i suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią - bardzo się rozgrzałam :-)
Komentarze