Przychodzi taki dzień, kiedy otwierasz lodówkę i zastanawiasz się co zrobić z resztkami aby się nie zepsuły. Tak miałem dzisiaj. Sporo warzyw, jakieś resztki wędliny i takie tam. Wrzuciłem na patelnię, dodałem to i owo i wyszło takie cudo
60 min
Składniki:
30 dkg wędzonego boczku, może być tłusty, w zasadzie taki jest najlepszy.
Jedna duża cebula
jedna cukinia
połowa czerwonej i zielonej papryki, jak dodacie żółtą będzie kolroowo.
30 dkg pieczarek
ryż
śmietana gęsta 18 %
ketchup dobrego gatunku, ja wykorzystałem Ketchup Kielecki
Bulion wołowy
sól, pieprz, suszony koper
Ryż z warzywami z chrupiącymi grzankami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek i chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Najpierw boczek a potem na tłuszczu z wysmażonego boczku podsmażamy chleb aż się zarumieni i będzie chrupiący. Po usmażeniu przekładamy oba składniki do oddzielnych miseczek
Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz drobno posiekane pieczarki. Smażymy aż cebula się zeszkli, około 5 minut. Następnie dodajemy po kolei drobno posiekane papryki oraz cukinię. Dusimy około 15 minut co jakiś czas mieszając.
Dolewamy bulionu wołowego, ale tylko aby zakryć warzywa. Gotujemy tak 15 minut po czym dosypujemy szklankę ryżu. Gotujemy ciągle mieszając. Co jakiś czas dolewamy bulionu gdy woda się wygotowuje, aż do momentu gdy ryż będzie miękki. Konsystencja powinna być gęsta, więc nie warto od razu wlewać dużo bulionu.
Na końcu dodajemy śmietanę oraz przyprawiamy słodką papryką, pieprzem, solą oraz suszonym koperkiem.
Po nałożeniu na talerz posypuję grzankami z chleba, na górę dodaję kleks śmietany, posypuję skwarkami boczku, odrobina ketchupu oraz świeżym koprem do dekoracji.
Komentarze