pomarańczowe ciasteczka z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 40 min

Ciasteczka pięknie pachnące pomarańczą, przepis Laury Vitale

  • 40 min

Składniki:

  • na około 20-30 ciasteczek:

    1 i 1/2 szklanki mąki,
    1/2 łyżeczki sody,
    jajko,
    łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego,
    1/2 szklanki miękkiego masła,
    1/3 szklanki cukru,
    1/3 szklanki brązowego cukru,
    szklanka suszonej żurawiny,
    skórka z małej pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pomarańczowe ciasteczka z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę i sodę przesiać i połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrami, gdy masa będzie kremowa, dodać jajko, następnie żurawinę i skórkę z pomarańczy, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę z sodą i wymieszać tylko do połączenia - masa ma być bardzo gęsta, aby można ją było formować. Z ciasta lepić małe kulki (powinny być większe od orzecha włoskiego; pomocna byłaby tu mała łyżka do lodów) i układać na papierze do pieczenia - ciastka się spłaszczą i powiększą, dlatego trzeba zrobić odstępy. Piec około 15 minut w 190 stopniach - będą gotowe, gdy przyrumienią się od spodu i na bokach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować