Ciasteczka półfrancuskie

4.67 (218 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Swoim smakiem i wyglądem przypominają ciastka francuskie. Różnica polega na tym, że robi się je bardzo szybko, a są jednakowo smaczne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 550 g mąki
    500 g margaryny
    4 żółtka
    cukier waniliowy
    5 łyżek kwaśnej śmietany

    białko do smarowania
    cukier kryształ do posypania
Wystaw ocenę:

4.67 (218 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Ciasteczka półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
    Siekać nożem do połączenia składników.
  • 2. Zlepić ciasto w kulę i włożyć do lodówki na dwie godziny.
  • 3. Wałkować na grubość 3 - 4 milimetry i wycinać dowolne kształty.
  • 4. Smarować roztrzepanym białkiem i umoczyć w cukrze. Układać na blaszce i piec ok.10 minut w temperaturze 200 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować