Ciasteczka półfrancuskie

  • wyświetlono: 21582 |
  • dodany do książki kucharskiej: 34 |
  • polecenia: 8

Swoim smakiem i wyglądem przypominają ciastka francuskie. Różnica polega na tym, że robi się je bardzo szybko, a są jednakowo smaczne.

IMG_4402

Składniki

550 g mąki
500 g margaryny
4 żółtka
cukier waniliowy
5 łyżek kwaśnej śmietany

białko do smarowania
cukier kryształ do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasteczka półfrancuskie

  • 1. Margarynę posiekać z mąką. Dodać cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
    Siekać nożem do połączenia składników.
  • 2. Zlepić ciasto w kulę i włożyć do lodówki na dwie godziny.
  • 3. Wałkować na grubość 3 - 4 milimetry i wycinać dowolne kształty.
  • 4. Smarować roztrzepanym białkiem i umoczyć w cukrze. Układać na blaszce i piec ok.10 minut w temperaturze 200 stopni, do lekkiego zrumienienia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaciasto francuskie

Komentarze

Podobne przepisy

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Dodane przez: Goszka

Ciastka cynamonowe półfrancuskie

Ciasteczka półfrancuskie o smaku...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Rurki półfrancuskie z kremem

O takich smakołykach nikogo nie...

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Dodane przez: babka w formie

rogaliki półfrancuskie (trzyskładnikowe)

Pyszne rogaliki z półfrancuskiego...

ciastka półfrancuskie

Dodane przez: 30Kasia30

ciastka półfrancuskie

lekkie ciastka do kawy lub herbaty

ciastka półfrancuskie

Dodane przez: Inka_1

Ciastka półfrancuskie

Smaczne ciastka do herbaty.

Półfrancuskie ciastka z cukrem

Dodane przez: kada

Półfrancuskie kwiatuszki z cukrem

Klasyczne, proste, wprost rozpływają...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE