Polewka z konopi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smak mojego dzieciństwa, do którego wracam raz w roku- w święta Bożego Narodzenia. Niestety tradycja przygotowania polewki z konopi powoli zamiera, a szkoda, bo jest pyszna :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg konopi
    1,5 litra mleka
    mąka pszenna
    sól
    cukier
    woda
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Polewka z konopi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Konopie przebieramy, zalewamy zimną lub ciepłą wodą, gotujemy do czasu aż zaczną pękać, odcedzamy, a następnie mielimy maszynką na drobnych oczkach.
  • 2. Zmielone konopie dzielimy na 5 części i każdą z nich zalewamy około 1,5 litra wrzącej wody, mieszamy i gdy woda zabarwi się na siwo, odcedzamy płyn do dużego garnka na sicie do przesiewania mąki. Łuski konopi wyrzucamy a cały płyn powstały z ich płukania zagotowujemy.
  • 3. Do mleka dodajemy sporą ilość mąki (około pół kilograma), dokładnie miksujemy, wlewamy do gotującego się płynu i cały czas mieszając gotujemy około 5 minut, po czym ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i cukrem. Podajemy na gorąco ze struclą.

Porady

Polewkę podgrzewamy na bardzo małym ogniu, gdyż łatwo się przypala.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować