Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i porem

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób

Zamarynowana polędwiczka wieprzowa, a następnie duszona w towarzystwie pora i pieczarek, podana na przykład z ziemniakami w mundurkach to dobry pomysł na smaczny obiad.

  • 1 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
    1 por
    2 łyżki masła
    1 łyżka musztardy
    400 gram pieczarek
    3 ząbki czosnku
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1-2 łyżki majeranku
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy musztardę, majeranek, paprykę słodką i ostrą. Dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na noc, aby mięso się zamarynowało. Następnie kroimy je w plastry.

    W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pora pokrojonego w plasterki i podsmażamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i smażymy jeszcze przez przez kilka minut. Zdejmujemy zawartość rondla, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy mięso oraz czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy, aż mięso się zarumieni.

    Dodajemy pora i pieczarki, wlewamy resztę marynaty z mięsa i dusimy pod przykryciem około pół godziny. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe Por Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować