Zamarynowana polędwiczka wieprzowa, a następnie duszona w towarzystwie pora i pieczarek, podana na przykład z ziemniakami w mundurkach to dobry pomysł na smaczny obiad.
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wlewamy 3 łyżki oleju, dodajemy musztardę, majeranek, paprykę słodką i ostrą. Dokładnie mieszamy, a następnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do lodówki na noc, aby mięso się zamarynowało. Następnie kroimy je w plastry.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pora pokrojonego w plasterki i podsmażamy, aż lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki, solimy i smażymy jeszcze przez przez kilka minut. Zdejmujemy zawartość rondla, dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy mięso oraz czosnek pokrojony w plasterki. Podsmażamy, aż mięso się zarumieni.
Dodajemy pora i pieczarki, wlewamy resztę marynaty z mięsa i dusimy pod przykryciem około pół godziny. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Komentarze