Polędwiczki wieprzowe z papryką i cytryną

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gdy zaczęłam studiować obiady w naszym domu zaczęłam robić ja. Od tego czasu to danie króluje w domowej kuchni.

  • 15 min

Składniki:


  • 150 g tłustego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
    1 posiekana cebula
    2 polędwiczki wieprzowe pokrojone w plasterki o grubości 5 mm
    sól, świeżo zmielony pieprz
    200 ml śmietany 36%
    3 łyżeczki słodkiej papryki
    sok z 1 cytryny
    80 g uprażonych migdałów oraz natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe z papryką i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek wysmaż na suchej patelni. Dodaj cebulę, zeszklij. Mięso oprósz solą i pieprzem, dodaj do boczku, zrumień na mocnym ogniu. Dodaj śmietanę wymieszaną z papryką i sokiem cytrynowym, wymieszaj, aby „odkleić” z patelni smak powstały podczas smażenia. Duś do miękkości, co jakiś czas mieszając. Przed podaniem posyp migdałami i udekoruj natką.

Porady

Znakomicie smakują z ryżem na sypko. Albo z makaronem. Albo po prostu z kawałkiem świeżej bagietki, którą można zanurzać w sosie. To może niezbyt elegancko wygląda, ale jak smakuje…

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Papryka Polędwica wieprzowa

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować