Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja na szybki obiad w tygodniu, takie u mnie mają wzięcie. Prosty i pyszny obiad, mięsko podałam z frytkami i surówką, może też być jako dodatek do kasz, ryżu, ziemniaków, klusek, kopytek. Co tam lubicie. Mięsko jest mięciutkie, soczyste, delikatne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 500-600 g
    250 g pieczarek
    1 mała cebula
    100 ml śmietany kremówki
    masło klarowane lub olej do smażenia
    sól, pieprz i sok z cytryny do smaku
    troszkę siekanej zieleninki (koperek, pietruszka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso oczyścić z błonek i pokroić na plastry ok. 2 cm. Delikatnie rozbić tłuczkiem lub ugnieść ręką. Doprawić z obu stron solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Polędwiczki układać na patelni i smażyć z obu stron do zrumienienia. Następnie patelnię przykryć pokrywą i dusić mięsko około 20 minut. W tym czasie przygotować sos pieczarkowy.

    Pieczarki umyć i drobno pokroić. Cebulę również drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Smażyć chwilę i dorzucić pieczarki. Wymieszać i smażyć do lekkiego odparowania wody. Wlać śmietanę i delikatnie zredukować, żeby sos trochę zgęstniał. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny (doda smaczku potrawie).

    Sos przelać na patelnię z polędwiczkami, całość wymieszać, dodać zieleninę i można podawać

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować