Polędwiczki wieprzowe po chińsku

4.5 (178 ocen)

  • 40 min

Polędwiczka inaczej

  • 40 min

Składniki:

  • - polędwica wieprzowa ok 700g
    - sos sojowy 4 łyżki
    - tymianek 2 łyżeczki
    - sok z cytryny
    - olej
    - sezam czarny lub biały
    - mąka ziemniaczana
    - cebula (dymka lub fioletowa)
    - ryż np basmanti lub jaśminowy
    - kurkuma
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki wieprzowe po chińsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwice kroimy w plastry, następnie marynujemy z sosem sojowym, sezamem i tymiankiem
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki mięsa obtaczamy w mące (opcjonalnie), i smażymy aż się zarumienią
  • 3. Jak mięso jest już gotowe dodajemy pozostałą marynatę, dodajemy sok z cytryny oraz wodę, ok 3/4 szklanki
  • 4. Gotujemy aż sos zgęstnieje
  • 5. W między czasie gotujemy ryż dodając 1 łyżkę kurkumy
  • 6. Podajemy na ryżu, mieso posypane cebulą
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować