Polędwiczki w sosie pieczarkowo-parpykowym

0 (0 ocen)

  • 22 min

Ulubiona potrawa naszej kochanej córeczki Julii

  • 22 min

Składniki:

  • Składniki marynata do mięsa:
    - 2 polędwiczki wieprzowe
    - sos sojowy, miód, zioła prowansalskie, czosnek, sól, pieprz, musztarda, olej
    Składniki sos:
    - cebula, pieczarki, papryka, czosnek
    - zioła prowansalskie, sól, pieprz, śmietanka 30-36%, śmietana kwaszona 18%
    Składniki surówka:
    - sałata lodowa, papryka, pomidor, ogórek, cebula
    - sól, pieprz, cukier, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczki w sosie pieczarkowo-parpykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki w sosie pieczarkowo-paprykowym z ryżem i surówk 1. Marynata – wyciskamy 1 ząbek czosnku, dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwy. Wszystko razem wymieszać. Polędwicę polać marynatą i pozostawić na 24 godziny w lodówce.
    Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podpiec polędwicę z dwóch stron, a następnie podlać rosołem lub wodą razem z pozostałą marynatą. Polędwiczki piec pod przykryciem ok 1 godziny, przewracając.
    W tym samym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i dodajemy 2 łyżki masła, podpiekamy pokrojone pieczarki. Zdejmujemy z patelni, dodajemy 1 łyżeczkę masła i wrzucamy pół cebuli pokrojonej w kostkę oraz pokrojony czosnek. Do podpieczonej cebuli i czosnku dorzucamy pieczarki oraz całą paprykę pokrojoną w grubszą kostkę. Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz śmietanę 36% ok. 440 ml, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. Opcjonalnie dodać 0,5 kostki grzybowej. Sos gotować ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
    W między czasie przygotować surówkę. Do miski wrzucić 3-4 liście sałaty lodowej, 1 pomidora, 0,5 papryki, 0,5 zielonego ogórka, 1/3 cebuli, wszystko pokrojone w kostkę. Do pokrojonych warzyw dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego, szczyptę cukru, soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać.
    Ugotować 2 torebki ryżu. Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki, dowolnie polać sosem oraz tłuszczem z patelni ryż lub polędwiczki. Podawać z surówką. – Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować