Polędwiczki w sosie pieczarkowo-parpykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynata – wyciskamy 1 ząbek czosnku, dodajemy 2-3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę miodu, 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli i pieprzu, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżeczki oleju lub oliwy z oliwy. Wszystko razem wymieszać. Polędwicę polać marynatą i pozostawić na 24 godziny w lodówce.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, podpiec polędwicę z dwóch stron, a następnie podlać rosołem lub wodą razem z pozostałą marynatą. Polędwiczki piec pod przykryciem ok 1 godziny, przewracając.
W tym samym czasie rozgrzewamy drugą patelnię i dodajemy 2 łyżki masła, podpiekamy pokrojone pieczarki. Zdejmujemy z patelni, dodajemy 1 łyżeczkę masła i wrzucamy pół cebuli pokrojonej w kostkę oraz pokrojony czosnek. Do podpieczonej cebuli i czosnku dorzucamy pieczarki oraz całą paprykę pokrojoną w grubszą kostkę. Dodajemy 2 łyżeczki ziół prowansalskich, szczyptę soli, pieprzu i cukru oraz śmietanę 36% ok. 440 ml, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany. Opcjonalnie dodać 0,5 kostki grzybowej. Sos gotować ok. 30-40 minut co jakiś czas mieszając.
W między czasie przygotować surówkę. Do miski wrzucić 3-4 liście sałaty lodowej, 1 pomidora, 0,5 papryki, 0,5 zielonego ogórka, 1/3 cebuli, wszystko pokrojone w kostkę. Do pokrojonych warzyw dodać ok. 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżkę octu balsamicznego, szczyptę cukru, soli oraz pieprzu. Wszystko wymieszać.
Ugotować 2 torebki ryżu. Polędwiczki pokroić na mniejsze kawałki, dowolnie polać sosem oraz tłuszczem z patelni ryż lub polędwiczki. Podawać z surówką. – Smacznego!
Komentarze