Polędwiczki w sosie pieczarkowo grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwicę myjemy i odkrawamy z niej tłuszcze. Następnie kroimy na około 1 cm grubości kawałki. Rozbijamy kawałki ręką i z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło trochę przyprawami.
2.Przygotowujemy sos. Suszone grzyby dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i znów płuczemy.
Pieczarki myjemy, kroimy na połówki a następnie na talarki.
3.W brytfannie rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grzyby i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy grzyby się podsmażą zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu.
4.Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do podgrzybków i pieczarek. W trakcie "duszenia" grzybów dodajemy resztę masła oraz 3/4 kostki mięsnej.
5.Mięso wyjmujemy z lodówki. Z każdej strony delikatnie oprószamy mąką. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Mięso podsmażamy z każdej strony dosłownie kilka chwil, tak aby się zarumieniło.
6.Podsmażone polędwiczki przekładamy do wywaru z grzybów i "dusimy" na małym ogniu przez około 35 minut.
7.Na koniec do mięsa i grzybów dodajemy śmietankę 30 % i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
8.Gotowe polędwiczki podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Porady
Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie.
Komentarze