Polędwiczki w sosie pieczarkowo grzybowym

4.5 (164 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pierwszy raz w życiu robiłam polędwiczki i powiem nieskromnie, że jestem z siebie dumna. Zniknęły z talerzy w kilka chwil.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • - 1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g)
    - 200 g grzybów suszonych (ja dałam podgrzybki)
    - 200 g pieczarek
    - 1 cebula
    - 200 ml śmietanki 30 %
    - 5 łyżek masła
    - sól, pieprz, 3/4 kostki mięsnej

    - margaryna do smażenia
    - mąka do przyprószenia mięsa

Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sos grzybowy

Polędwiczki w sosie pieczarkowo grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwicę myjemy i odkrawamy z niej tłuszcze. Następnie kroimy na około 1 cm grubości kawałki. Rozbijamy kawałki ręką i z każdej strony posypujemy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki, aby mięso przeszło trochę przyprawami.
  • 2. Przygotowujemy sos. Suszone grzyby dokładnie płuczemy. Gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut i znów płuczemy.
    Pieczarki myjemy, kroimy na połówki a następnie na talarki.
  • 3. W brytfannie rozpuszczamy 3 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy grzyby i pieczarki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy grzyby się podsmażą zalewamy je wodą i dusimy na małym ogniu.
  • grzyby z cebulką 4. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do podgrzybków i pieczarek. W trakcie "duszenia" grzybów dodajemy resztę masła oraz 3/4 kostki mięsnej.
  • polędwiczki wieprzowe 5. Mięso wyjmujemy z lodówki. Z każdej strony delikatnie oprószamy mąką. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu. Mięso podsmażamy z każdej strony dosłownie kilka chwil, tak aby się zarumieniło.
  • polędwiczki w wywarze 6. Podsmażone polędwiczki przekładamy do wywaru z grzybów i "dusimy" na małym ogniu przez około 35 minut.
  • 7. Na koniec do mięsa i grzybów dodajemy śmietankę 30 % i dusimy jeszcze przez około 5 minut.
  • polędwiczki w sosie grzybowo pieczarkowym 8. Gotowe polędwiczki podajemy z ziemniakami lub ryżem.

Porady

Jeśli sos będzie zbyt rzadki możemy go zagęścić odrobiną mąki rozpuszczoną w wodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować