Polędwiczki cielęce w zielonym naleśniku podane z kaszą gryczaną i duszonymi kurkami w miodzie i maśle

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Elegancki, ale bardzo prosty i łatwy w przygotowaniu obiad. Polędwiczki po grillowaniu tylko lekko posoliłam, aby zachować ich delikatny i lekko mleczny smak. Warstwą smaku, która dobrze komponuje się z mięsem jest naleśnik z dodatkiem czosnku, rukoli i jarmużu. Całość uzupełnia niepalona kasza gryczana i maślano-miodowe kurki. Całość idealnie się komponuje i wykwitnie prezentuje się na talerzu.

  • 35 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczek cielęcych
    smalec gęsi lub olej o neutralnym smaku
    sól morska

    naleśniki:
    około 100 g mąki krupczatki
    3 jajka od szczęśliwych kur
    200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    40 g rukoli
    40 g obranego jarmużu
    ząbek czosnku
    sól morska
    pieprz kolorowy

    duszone kurki:
    500 g kurek
    duża cebula
    łyżka masła
    łyżeczka miodu
    sól morska
    pieprz kolorowy
    roztarte ziele angielskie
    kilka kropli soku z cytryny
    natka pietruszki
    koperek

    do podania:
    ugotowana niepalona kasza gryczana
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Polędwiczki cielęce w zielonym naleśniku podane z kaszą gryczaną i duszonymi kurkami w miodzie i maśle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mieso 1. Ciasto na naleśniki:
    Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiamy minimum na 30 minut.

    Duszone kurki:
    Oczyszczone przekładamy na suchą patelnię i odparowujemy. Do odparowanych kurek dodajemy masło, cebulę, miód, ziele angielskie i cebulę. Dusimy, aż cebula będzie miękka. Doprawiamy pieprzem i lekko skrapiamy sokiem z cytryny. Kurki posypujemy posiekaną natką i koperkiem.

    Przygotowanie polędwiczek:
    Oczyszczone polędwiczki nacieramy olejem/smalcem i grillujemy na rozgrzanej żeliwnej patelni grillowej lub grillu ze wszystkich stron. Polędwiczki solimy. Mięso owijamy folią aluminiową i odstawiamy by doszło i odpoczęło.
    W czasie, gdy mięso odpoczywa smażymy naleśniki. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę mleka.
    W usmażone, gorące naleśniki zawijamy polędwiczki. Nie jest to konieczne, ale można włożyć je na chwilę do grilla elektrycznego by naleśniki się podpiekły i zrumieniły.

    Na talerze wykładamy ugotowaną kaszę, na kaszę wykładamy uduszone kurki, obok układamy kawałki polędwiczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cielęcina Kurki Jarmuż Rukola

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować