Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.5 (193 ocen)

Soczysta polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami w śmietanowym sosie.

Składniki:


  • 1 szt polędwiczka wieprzowa
    Marynata
    3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    3 ząbki czosnku
    0,5 łyżeczki soli
    1/3 łyżeczki soli z ziołami
    0,5 łyżeczki pieprzu kolorowego
    1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
    0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej
    Nadzienie:
    200 g szpinak mrożony z śmietaną
    6 szt pomidory suszone
    2 ząbki czosnku
    sól pieprz
    Do smażenia
    2 łyżki oleju
    1.5 łyżki masła
    80 ml białego wina półwytrawnego
    100 ml bulionu warzywnego
    250 ml kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty wymieszać. Polędwiczkę oczyścić, umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż ale nie do końca, rozsunąć i rozbić formując prostokąt. Z dwóch stron polędwiczkę posmarować marynatą, zwinąć, włożyć do szklanego naczynia i włożyć na 3-4 godziny do lodówki. Szpinak rozmrozić i podsmażać do odparowania z nadmiaru płynu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku. Ostudzić. Polędwiczkę rozwinąć ułożyć suszone pomidory,wyłożyć szpinak. Polędwiczkę zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami. Na brytfance roztopić masło i dodać olej. Roladę oprószyć mąką i smażyć z wszystkich stron na niewielkim ogniu po 4 min z każdej strony. Podlać winem i odparować alkohol. Następnie podlać bulionem i dusić około 20 min. Wlać śmietanę. Dusić roladę w sosie śmietanowy obracając. Do zgęstnienia sosu. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podanie posypać pokrojoną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować