Polędwiczka z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Gotową nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Powstały płat oprószamy przyprawami do smaku.
2.Umytą cukinię kroimy w plastry. Najlepiej wykonać je przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukiniowe pasy wykładamy na mięso.
3.Na cukinię wykładamy warstwę posiekanej natki pietruszki. Mozzarellę kroimy na mniejsze części (słupk) i wykładamy na natkę.
4.Boki polędwiczki zawijamy do środka. Zwijamy roladę. Uformowaną, dla wzmocnienia przewiązujemy nicią,
Gotową roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Polędwiczkę pieczemy około 30 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Komentarze