Polędwiczka z cukinią i mozzarellą

4.5 (197 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Delikatne mięso wieprzowe oraz soczysta cukinia daje pyszny obiadowy , mięsny dodatek.
Zachęcam do takich kulinarnych eksperymentów z cukinią

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki
    • 1 duża polędwiczka wieprzowa,
    • 1 młoda cukinia,
    • 1 kulka mozzarelli ,
    • Pęczek natki pietruszki,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • Świeżo mielona sól morska,
    • Papryka do smaku,
    • Olej do obsmażenia rolady,
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Polędwiczka z cukinią i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane mięso 1. Polędwiczkę myjemy i osuszamy. Gotową nacinamy wzdłuż i rozkładamy. Następnie rozbijamy ją by powstał zgrabny, prostokątny płat. Powstały płat oprószamy przyprawami do smaku.
  • wyłożenie cukinii na polędwiczkę 2. Umytą cukinię kroimy w plastry. Najlepiej wykonać je przy pomocy obieraczki do warzyw. Cukiniowe pasy wykładamy na mięso.
  • nakładanie nadzienia 3. Na cukinię wykładamy warstwę posiekanej natki pietruszki. Mozzarellę kroimy na mniejsze części (słupk) i wykładamy na natkę.
  • formowanie 4. Boki polędwiczki zawijamy do środka. Zwijamy roladę. Uformowaną, dla wzmocnienia przewiązujemy nicią,
    Gotową roladę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju. Zrumienioną przekładamy do naczynia żaroodpornego, delikatnie podlewamy tłuszczem ze smażenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
    Polędwiczkę pieczemy około 30 minut w 180°C. Gotową wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mozzarella Polędwica wieprzowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować