Bardzo lubię przygotowywać faszerowaną polędwiczkę, bo można w niej przemycić ulubione dodatki i świetnie wygląda w przekroju. Polecam na niedzielny obiad :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
3 płaty papryki konserwowej
3 mini ogórki konserwowe
150 g mozzarelli
150 g boczku wędzonego w plastrach
mielona słodka i ostra papryka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczka faszerowana papryką, ogórkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Przekrój wzdłuż (nie do końca), tworząc "księgę". Rozbij tłuczkiem (przez folię), uważając, by nie uszkodzić mięsa. Przypraw z obu stron mieloną, słodką i ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
2.Paprykę oraz ogórki osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o grubym oczku. Na roztrzepanym mięsie połóż kawałek papryki, w niej ogórka i startą mozzarellę. W ten sam sposób ułóż pozostałe warzywa i ser. Następnie u dłuższego boku zwiń w roladę i przykryj plasterkami boczku. Żeby całość się lepiej trzymała można związać nićmi kuchennymi.
3.Na odrobinie oleju podsmaż polędwiczkę z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 20-25 minut w 180 st. (można polewać tłuszczem, który się wytopił). Wyjmij, usuń nici, pokrój w plastry.
Komentarze