Polędwiczka faszerowana papryką, ogórkiem i mozzarellą

4.25 (4 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię przygotowywać faszerowaną polędwiczkę, bo można w niej przemycić ulubione dodatki i świetnie wygląda w przekroju. Polecam na niedzielny obiad :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    3 płaty papryki konserwowej
    3 mini ogórki konserwowe
    150 g mozzarelli
    150 g boczku wędzonego w plastrach
    mielona słodka i ostra papryka
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.25 (4 ocen)

Polędwiczka faszerowana papryką, ogórkiem i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Przekrój wzdłuż (nie do końca), tworząc "księgę". Rozbij tłuczkiem (przez folię), uważając, by nie uszkodzić mięsa. Przypraw z obu stron mieloną, słodką i ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  • 2. Paprykę oraz ogórki osącz z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o grubym oczku. Na roztrzepanym mięsie połóż kawałek papryki, w niej ogórka i startą mozzarellę. W ten sam sposób ułóż pozostałe warzywa i ser. Następnie u dłuższego boku zwiń w roladę i przykryj plasterkami boczku. Żeby całość się lepiej trzymała można związać nićmi kuchennymi.
  • 3. Na odrobinie oleju podsmaż polędwiczkę z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 20-25 minut w 180 st. (można polewać tłuszczem, który się wytopił). Wyjmij, usuń nici, pokrój w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować