Polędwiczka z chutneyem z dyni piżmowej, jabłka i żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Musztardę mieszamy z miodem, dodajemy przyprawy. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.
2.Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i ziemniaki przekładamy do miski. Solimy, polewamy olejem i miodem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut.
3.Przygotowanie chutneya:
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dynię, chili i imbir. Całość posypujemy solą i polewamy miodem. Dusimy około 15-20 minut. Do sosu dodajemy żurawinę, gdy przestanie pękać dolewamy ocet. Chutney doprawiamy do smaku świeżym rozmarynem, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Dusimy jeszcze kilka minut.
4.Przygotowanie mięsa:
Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na nim polędwiczki. Polędwiczki podlewamy rumem i podpalamy. Czekamy, aż płomień sam zgaśnie.
Polędwiczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 stopni C na 30 minut.
Propozycja podania: Polędwiczki kroimy na plasterki, układamy je na gorącym chutneyu, wykładamy obok nich upieczone ziemniaki, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i zieleniną. Smacznego.
Komentarze