Polędwiczka z chutneyem z dyni piżmowej, jabłka i żurawiny

0 (0 ocen)

Kruche mięso poddane z chutneyem i chrupiącymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe lub z dziczyzny
    sól
    pieprz
    łyżeczka musztardy sarepskiej
    łyżeczka miodu
    papryka słodka
    papryka ostra
    majeranek
    czosnek granulowany

    łyżka klarowanego masła
    50 ml białego rumu

    Chutney:
    300 g dyni piżmowej
    czerwona cebula
    2 jabłka
    200 g świeżej żurawiny
    3 łyżki miodu
    1-2 cm kawałek świeżego imbiru
    posiekane listki z gałązki rozmarynu
    papryczka chili
    łyżeczka soli
    łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
    zmielone ziele angielskie
    szczypta cynamonu
    3-4 łyżki octu z ciemnych winogron, użyłam domowego
    łyżka oleju lub oliwy

    Pieczone ziemniaki:
    3-4 duże ziemniaki
    czerwona cebula
    2 gałązki rozmarynu
    sól
    2 łyżeczki miodu
    2-3 łyżki stopionego sklarowanego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Polędwiczka z chutneyem z dyni piżmowej, jabłka i żurawiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Musztardę mieszamy z miodem, dodajemy przyprawy. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Ziemniaki myjemy i kroimy w ósemki. Cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę i ziemniaki przekładamy do miski. Solimy, polewamy olejem i miodem. Dokładnie mieszamy. Ziemniaki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C około 45 minut.
  • 3. Przygotowanie chutneya:
    Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone w kostkę jabłka, dynię, chili i imbir. Całość posypujemy solą i polewamy miodem. Dusimy około 15-20 minut. Do sosu dodajemy żurawinę, gdy przestanie pękać dolewamy ocet. Chutney doprawiamy do smaku świeżym rozmarynem, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Dusimy jeszcze kilka minut.
  • 4. Przygotowanie mięsa:
    Na patelni rozgrzewamy masło obsmażamy na nim polędwiczki. Polędwiczki podlewamy rumem i podpalamy. Czekamy, aż płomień sam zgaśnie.
    Polędwiczki owijamy w folię aluminiową i wkładamy do piecyka nagrzanego do 150 stopni C na 30 minut.

    Propozycja podania: Polędwiczki kroimy na plasterki, układamy je na gorącym chutneyu, wykładamy obok nich upieczone ziemniaki, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi i zieleniną. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować