Chrupiąca i soczysta zarazem polędwiczka na sałacie ze słodkimi nektarynkami to nie tylko fajna propozycja na przyjęcia, ale i na niedzielny letni obiad, prezentuje się równie dobrze jak smakuje. Polecam.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 500 gram )
8 plasterków boczku wędzonego
2 gałązki tymianku
Sól, pieprz
1 opakowanie mieszanki sałat z rucolą
4 nektarynki (można zmienić na brzoskwinie)
1 papryczka chilli
4 łyżki oliwy z oliwek
Polędwiczka w boczku na sałacie z nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, płuczemy, osuszamy. Oprószamy ją solą i pieprzem. Polędwiczkę posypujemy posiekanym tymiankiem. Na desce rozkładamy plastry boczku na środku kładziemy polędwiczkę i zawijamy ją w plastry boczku, spinamy ją wykałaczkami.
Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy ją na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Upieczone mięso przenosimy na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.
W międzyczasie w salaterce łączymy ze sobą mieszankę sałat, posiekaną chilli i pokrojone w kostkę nektarynki. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwy.
Sałatę rozkładamy na 4 talerze. Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie, serwujemy najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Komentarze