Polędwiczka w boczku na sałacie z nektarynkami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Chrupiąca i soczysta zarazem polędwiczka na sałacie ze słodkimi nektarynkami to nie tylko fajna propozycja na przyjęcia, ale i na niedzielny letni obiad, prezentuje się równie dobrze jak smakuje. Polecam.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze około 500 gram )
    8 plasterków boczku wędzonego
    2 gałązki tymianku
    Sól, pieprz
    1 opakowanie mieszanki sałat z rucolą
    4 nektarynki (można zmienić na brzoskwinie)
    1 papryczka chilli
    4 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka w boczku na sałacie z nektarynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę oczyszczamy z włókien, płuczemy, osuszamy. Oprószamy ją solą i pieprzem. Polędwiczkę posypujemy posiekanym tymiankiem. Na desce rozkładamy plastry boczku na środku kładziemy polędwiczkę i zawijamy ją w plastry boczku, spinamy ją wykałaczkami.

    Na rozgrzanej patelni obsmażamy polędwiczkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy ją na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut. Upieczone mięso przenosimy na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło.

    W międzyczasie w salaterce łączymy ze sobą mieszankę sałat, posiekaną chilli i pokrojone w kostkę nektarynki. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwy.

    Sałatę rozkładamy na 4 talerze. Mięso kroimy w plasterki i układamy na sałacie, serwujemy najlepiej z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować