Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Pyszna i szybka w przygotowaniu polędwiczka nafaszerowana soczystym jabłkiem, chrupiącymi orzechami i żurawinami poleca się na świąteczny obiad :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 450-500 gram
    1 gałązka rozmarynu
    sól, pieprz
    1-2 łyżki masła klarowanego
    1 jabłko
    ½ szklanki suszonej żurawiny
    2 garście orzechów pecan (można zastąpić włoskimi )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Polędwiczka faszerowana żurawiną, orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłko ubieramy ze skorki, usuwamy gniazdo nasienne kroimy w kostkę. Orzechu siekamy drobno. Żurawinę wsypujemy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, odcedzamy.

    Pokrojone jabłka mieszamy z posiekanymi orzechami i żurawiną. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, rozcinamy wzdłuż. Lekko rozbijamy ją tłuczkiem. Oprószamy ją z obu stron solą i pieprzem.

    Na środek rozbitej polędwiczki nakładamy farsz i zwijamy polędwiczkę jak na roladę. Spinamy ją wykałaczkami aby nadzienie nie wyciekło. Wierzch polędwiczki posypujemy posiekanym rozmarynem.

    Na patelni podgrzewamy masło i przesmażamy na nim polędwiczkę po 2 minuty z każdej strony – lub do momentu kiedy ładnie się zarumieni.

    Obsmażoną polędwiczkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni – pieczemy ją 18 minut.

    Upieczoną polędwiczkę przekładamy na deskę i odstawiamy na 10 minut aby mięso odpoczęło a soki równomiernie się rozłożyły.

    Kroimy na plastry, serwujemy np. z kuskusem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować