Delikatna, faszerowana polędwiczka może być pyszną propozycją na niedzielny, rodzinny obiad.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
250 g szynki szwarcwaldzkiej
200 g świeżego szpinaku
100 g sera typu feta
100 g marynowanej dyni w kostce
mielona słodka i ostra papryka
1 łyżka masła
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Polędwiczka faszerowana szpinakiem, fetą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Przekrój, tworząc jak największy płat mięsa, po czym rozbij tłuczkiem. Przypraw z obu stron mieloną słodką i ostrą papryką, jednym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
2.Szpinak odparuj na łyżce masła, z pozostałym przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Wystudź i dokładnie wymieszaj z pokruszoną fetą. Farsz rozsmaruj na płacie polędwiczki. Dynię osącz z zalewy i poukładaj w rządku na szpinaku. Zwiń ciasno w roladę. Szynkę poukładaj tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Połóż roladkę z polędwiczki, po czym pokryj szynką i owiń nićmi kuchennymi.
3.Tak przygotowaną polędwiczkę podsmaż na odrobinie oleju z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 20-30 minut w 180 st. Po tym czasie mięso odkryj i piecz jeszcze 10 minut, żeby wierzch się ładnie zrumienił. Podawaj pokrojoną w plastry z dowolnymi dodatkami.
Komentarze