Polędwiczka faszerowana szpinakiem, fetą i dynią

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Delikatna, faszerowana polędwiczka może być pyszną propozycją na niedzielny, rodzinny obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g polędwiczki wieprzowej
    250 g szynki szwarcwaldzkiej
    200 g świeżego szpinaku
    100 g sera typu feta
    100 g marynowanej dyni w kostce
    mielona słodka i ostra papryka
    1 łyżka masła
    gałka muszkatołowa
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Polędwiczki

Polędwiczka faszerowana szpinakiem, fetą i dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyj, osusz, wykrój błonki. Przekrój, tworząc jak największy płat mięsa, po czym rozbij tłuczkiem. Przypraw z obu stron mieloną słodką i ostrą papryką, jednym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą i pieprzem.
  • Tak przygotowaną polędwiczkę podsmaż na odrobinie oleju z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 20-30 minut w 180 st. Po tym czasie mięso odkryj i piecz jeszcze 10 minut, żeby wierzch się ładnie zrumienił. Podawaj pokrojoną w 2. Szpinak odparuj na łyżce masła, z pozostałym przeciśniętym przez praskę czosnkiem i gałką muszkatołową. Wystudź i dokładnie wymieszaj z pokruszoną fetą. Farsz rozsmaruj na płacie polędwiczki. Dynię osącz z zalewy i poukładaj w rządku na szpinaku. Zwiń ciasno w roladę. Szynkę poukładaj tak, aby plasterki zachodziły na siebie. Połóż roladkę z polędwiczki, po czym pokryj szynką i owiń nićmi kuchennymi.
  • 3. Tak przygotowaną polędwiczkę podsmaż na odrobinie oleju z każdej strony. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania i piecz 20-30 minut w 180 st. Po tym czasie mięso odkryj i piecz jeszcze 10 minut, żeby wierzch się ładnie zrumienił. Podawaj pokrojoną w plastry z dowolnymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować