Podudzia z indyka w glazurze z chili na kolorowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podudzia nacieramy solą, pieprzem i olejem. Podudzia układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy czosnek i imbir pokrojony w plasterki oraz gałązkę rozmarynu. Pieczemy w 180°C pod przykryciem. Gdy mięso jest już upieczone naczynie odkrywamy i każde podudzie smarujemy dżemem z chili. Pieczemy w 200°C przez 5 minut. Mięso obracamy smarujemy z drugiej strony i pieczemy kolejne 5 minut.
Purée:
Kawałki brokułu, kalafiora i marchewki gotujemy na parze. Kilka różyczek i plasterków marchewki zostawiamy do dekoracji. Po ugotowaniu każde warzywo przecieramy. Przekładamy do oddzielnych misek. Solimy do smaku i dodajemy startą gałkę muszkatołową oraz po kawałki masła. Mieszamy. Przekładamy do worków cukierniczych.
Podanie:
Na każdy talerz za pomocą worka cukierniczego wyciskamy purée warzywne. Na purée układamy podudzie. Dekorujemy plasterkami marchewki oraz różyczkami brokułu i kalafiora.
Komentarze