Podudzia z indyka w glazurze z chili na kolorowym purée

4.14 (7 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne podudzia z indyka pod glazurą z dżemu z chili podane na purée z marchewki, brokułu i kalafiora.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 podudzia z indyka
    sól morska ziołowa
    pieprz kolorowy
    gałązka rozmarynu
    kawałek imbiru
    ząbek czosnku
    4 łyżki dżemu z chili
    4 łyżki oleju rzepakowego

    purée:
    500 g brokułu
    500 g kalafiora
    4 marchewki
    150 g masła
    sól morska
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.14 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania z indyka

Podudzia z indyka w glazurze z chili na kolorowym purée - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podudzia nacieramy solą, pieprzem i olejem. Podudzia układamy w naczyniu żaroodpornym, dokładamy czosnek i imbir pokrojony w plasterki oraz gałązkę rozmarynu. Pieczemy w 180°C pod przykryciem. Gdy mięso jest już upieczone naczynie odkrywamy i każde podudzie smarujemy dżemem z chili. Pieczemy w 200°C przez 5 minut. Mięso obracamy smarujemy z drugiej strony i pieczemy kolejne 5 minut.


    Purée:
    Kawałki brokułu, kalafiora i marchewki gotujemy na parze. Kilka różyczek i plasterków marchewki zostawiamy do dekoracji. Po ugotowaniu każde warzywo przecieramy. Przekładamy do oddzielnych misek. Solimy do smaku i dodajemy startą gałkę muszkatołową oraz po kawałki masła. Mieszamy. Przekładamy do worków cukierniczych.

    Podanie:
    Na każdy talerz za pomocą worka cukierniczego wyciskamy purée warzywne. Na purée układamy podudzie. Dekorujemy plasterkami marchewki oraz różyczkami brokułu i kalafiora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować