Rozsmakowałam się w potrawach słodko kwaśnych, tym razem pałki kurczaka duszone w winno ketchupowej marynacie, pychotka :)
50 min
Dla 4 osób
Składniki:
4 pałki z kurczaka + przyprawa do tego
marynata do podlewania i duszenia :
2 łyżki ketchupu
2 łyżki musztardy sarepskiej
2 łyżki oliwy
3/4 szklanki słodkiego czerwonego wina
dodatkowo :
250 g małych pieczarek
kilka ząbków czosnku w całości
3 cebulki dymki pokrojone w piórka
10 pomidorków koktailowych
garść winogron
sól, pieprz mielony
odrobina chili
Podudzia duszone na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pałki posypujemy ulubioną przyprawą do kurczaka, odstawiamy na chwilę.
Robimy marynatę łącząc wszystkie jej składniki.
Na dno naczynia do zapiekania wykładamy pokrojone pieczarki, na to mięso, na wierzch pozostałe składniki.
Wlewamy połowę marynaty, przykrywamy pokrywą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 180 stopni.
Pieczemy ok 1 h podlewając od czasu do czasu, pod koniec zdejmujemy pokrywę, zwiększamy górne grzanie aby pałeczki się lepiej zrumieniły.
Smacznego
Komentarze