Najlepiej smakuje podane od razu z dodatkiem ryżu. Wierzch proponuję posypać sezamem i posiekanym szczypiorkiem.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
o MIĘSO:
o 700g polędwiczki wieprzowej,
o ½ łyżeczki soli,
o 1/3 łyżeczki pieprzu,
o ¾ szklanki mąki pszennej,
o 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
o 2 duże jajka,
o Olej do smażenia,
o DODATKOWO:
o 3 ząbki czosnku,
o 1 cebula,
o 2 papryki,
o 1 szklanka pokrojonego w kostkę ananasa (300g),
o Ole do głębokiego smażenia,
o SOS:
o ½ szklanki płynnego miodu,
o 6 łyżek octu ryżowego,
o 4 łyżeczki sosu sojowego,
o 3 łyżki ketchupu,
o 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
o 5 łyżek wody,
Polędwiczka na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MIĘSO: Polędwiczkę pokrój w kostkę około 1,5x1,5cm. Oprósz ją solą i pieprzem, wymieszaj.
Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Jajka rozkłóć. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Panieruj kawałki mięsa w mące, jajku i ponownie w mące.
2.Smaż na rumiano na rozgrzanym oleju. Osącz mięso na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
3.Cebule obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Z papryk usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój je w 1,5cm kostkę.
4.SOS: Składniki sosu wymieszaj i odstaw.
5.W woku lub głębokiej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Dodaj cebulę i czosnek. Smaż przez 30 sekund na dużym ogniu.
6.Dodaj paprykę i smaż 2 minuty często mieszając. Dodaj ananasa i smaż 1 minutę.
7.Następnie dodaj mięso oraz sos, wymieszaj i zagotuj, gotuj 1 minutę. Sos zgęstnieje. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Danie jest gotowe.
Komentarze