Pleśniak z pigwą

  • wyświetlono: 1535 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Wstyd się przyznać, ale choć pleśniaka jadłam wielokrotnie, upiekłam go po raz pierwszy, i był pyszny!

edytaha

Składniki

CIASTO:
3,5 (45 dag) szklanki mąki pszennej typ 650
2 łyżki cukru kryształu
1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia
szczypta soli
25 dag margaryny
4 żółtka
1 łyżka kakao
PIANA:
4 białka
2/3 szklanki cukru kryształu
DO PRZEŁOŻENIA:
ok. 500 ml marmolady z pigwy przygotowanej według przepisu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/marmolada-z-pigwy-3

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak z pigwą

  • 1. Żółtka oddzieliłam od białek.
    Do miski przesiałam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodałam szczyptę soli i dwie łyżki cukru, wymieszałam.
    Sypkie składniki posiekałam z zimną margaryną.
    Dodałam żółtka, najpierw czubkiem noża, a następnie dłonią wyrobiłam ciasto
  • 2. Wszystkie kawałki zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na godzinę.
    Blachę o wymiarach 23x29 cm wyłożyłam papierem do pieczenia.
    Białka ubiłam na sztywno, pod koniec dosypałam porcjami cukier i miksowałam do uzyskania lśniącej bardzo sztywnej piany.
    Piekarnik rozgrzałam do temperatury 160 stopni z termo obiegiem.
  • 3. Jedną część jasnego ciasta utarłam na tarce z dużymi oczkami i rozsypałam równą warstwą na dnie blaszki.
    Na ciasto wyłożyłam marmoladę z pigwy.
    Na marmoladę utarłam porcję ciemnego ciasta.
    Na ciemne ciasto wyłożyłam ubitą pianę z białek.
    Na pianę utarłam drugą część jasnego ciasta.
  • 4. Piekłam około 45-50 minut.
    Gotowe ciasto odstawiłam do całkowitego wystudzenia.

Porady

Im bardziej gęsta marmolada lub dżem, tym trudniej rozsmarować go na utartym spodzie.
Aby równomiernie rozsypać wiórki ciasta i nie obsypać przy tym całego blatu, najlepiej jest utrzeć ciasto na duży talerz, po czym dopiero palcami rozsypać je na marmoladę lub pianę z białek.
Ciasto przed pokrojeniem trzeba całkowicie przestudzić i kroić naprawdę ostrym nożem, bo jest niesamowicie kruche.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieszkola_babcimarmoladaciasto kruchePleśniakmarmolada z pigwy

Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: krys1a

Pleśniak

Pyszne ciasto, proste w przygotowaniu,...

Pleśniak

Dodane przez: Beata07

Pleśniak

kruche ciasto z dżemem i pianką

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Dodane przez: Agata 1974

PLEŚNIAK Z JEŻYNAMI

Pleśniak to ciasto szybkie i łatwe...

Szybko znika ze stołu

Dodane przez: Bombeczka

Pleśniak

Ciasto jest kruchutkie, a dżem...

tort walentynkowy z pigwą

Dodane przez: Beata12

tort walentynkowy z pigwą

fajny tort o pięknym aromacie

Pleśniak

Dodane przez: beetle

Pleśniak

Takie ciasto polecam przede wszystkim...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE