• 50 min

Przepis otrzymałam od mamy , która często robiła takie ciasto z różnymi owocami bądź powidłami.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 margaryna Kasia
    3 łyżki cukru
    4 żółtka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki śmietany
    dodatkowo : 1 duży słoik drylowanych śliwek, 3 łyżki cukru, 1 budyń waniliowy.
    Cukier puder do posypania ciasta.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Plesniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę z mąką posiekać, dodać pozostałe składniki , zagnieść ciasto. Długo nie wyrabiać tylko zlepić w całość. Podzielić na pół.
  • 2. Przygotować formę o rozm. 20x32cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem pergaminowym. Dno formy wyłożyć ciastem, brzegi wyłożyć wyżej.
  • 3. Na ciasto położyć odsączone śliwki. Z białek i cukru ubić pianę , dodać budyń, wymieszać. Gotową masą przykryć śliwki. Pianę posypać
    pozostałym ciastem starym na tartce. Gotowy placek umieścić w piekarniku nagrzanym do 180 stopni , piec 30min.

Porady

Wierzchnie ciasto starte na tartce najlepiej umieścić w zamrażalniku na 15 min. Wtedy łatwo się ściera na tartce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować