Plesniak

5 (173 ocen)

Taki pleśniak robi moja mama.

Składniki:

  • - kostka margaryny
    - 3 szklanki mąki
    - 4 jajka
    - 1,5 szklanki cukru
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżeczki kakao

    - 350 g marmolada owocowej lub innych owoców np dżem porzeczkowy, powidła śliwkowe, agrest z kompotu
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak Desery Marmolady

Plesniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pierwsza część ciasta 1. Margarynę, żółtka i pół szklanki cukru posiekać nożem, dodać proszek do pieczenia i mąkę. Zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Jedną część wyłożyć na blachę ( 25 x 40) posmarowaną tłuszczem.
  • Posmarowane marmoladą 2. Drugą część włożyć do zamrażalnika, a do trzeciej dodać kakao i wymieszać. Również włożyć do zamrażalnika. Na ciasto w formie wyłożyć marmoladę.
  • Starta na tarce druga część ciasta 3. Potem jasne ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  • Ubita piana z białek 4. Z białek ubić pianę na sztywno dodając resztę cukru czyli 1 szklankę, wyłożyć na jasne ciasto.
  • Starta na tarce trzecia część ciasta 5. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach ciemne ciasto.
  • 6. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na 40 - 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować