Pleśniak

  • wyświetlono: 1069 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto, proste w przygotowaniu, jednak zapomniane przez wielu z nas.

Składniki

4 jajka (białko i żółtko osobno)
250 g margaryny
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dżem porzeczkowy
kisiel truskawkowy

Sposób przygotowania przepisu:

Pleśniak

  • 1. Przesiać mąkę, dodać żółtka, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zagnieść.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na blachę o wymiarach 25x20. Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść.
  • 3. Na pierwszą część wyłożyć dżem, po czym czarne ciasto zetrzeć na tarce.
  • 4. Ubić 4 białka z kisielem truskawkowym i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 60 minut w temp 180C.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Pleśniak

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Pleśniak

Przepis znany u mnie w domu od...

Makowy pleśniak

Dodane przez: dorota w

Makowy pleśniak

Jedna z najlepszych wersji makowca....

pleśniak

Dodane przez: makak_83

Pleśniak

niezawodne ciasto na każdą okazje

image-28yltu3

Dodane przez: pomysłowa

pleśniak

smaczne i proste w wykonaniu

Pleśniak

Dodane przez: Konto nieaktywne

Pleśniak

To ciasto jest na pewno znane większości...

Gotowe ciasto

Dodane przez: KasiaAsia

Pleśniak

Placek ten robię bez dżemu itp...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE