Pleśniak

4.5 (156 ocen)

Pyszne ciasto, proste w przygotowaniu, jednak zapomniane przez wielu z nas.

Składniki:

  • 4 jajka (białko i żółtko osobno)
    250 g margaryny
    3 szklanki mąki
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dżem porzeczkowy
    kisiel truskawkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesiać mąkę, dodać żółtka, posiekaną margarynę, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zagnieść.
  • 2. Ciasto podzielić na 3 części. Pierwszą rozwałkować na blachę o wymiarach 25x20. Do drugiej części ciasta dodać kakao, zagnieść.
  • 3. Na pierwszą część wyłożyć dżem, po czym czarne ciasto zetrzeć na tarce.
  • 4. Ubić 4 białka z kisielem truskawkowym i rozsmarować na ciemnym cieście. Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec ok 60 minut w temp 180C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować