1.1 Żółtka, mąkę , margarynę, proszek do pieczenia, cukier, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
2.2 Ciasto dzielimy na dwie części.
3 Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia
3.4 Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
5 Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.
4.6 Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.
5.7 Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
8 Pianę wykładamy na kruszonkę.
6.9 Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.
10 Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
11 Pleśniak gotowy.
12 Smacznego.
Komentarze