Pleśniak

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Pleśniak to pyszne ciasto, bardzo bogate w różnego rodzaju, kolorowe warstwy. Wspaniałe połączenia kruchego ciasta, powidłami i słodkiej bezy.

  • 50 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 6 żółtka
    • 4 łyżki cukru + ½ szk. Do ubicia z białkami
    • 1 1/2 margaryna
    • 5 szklanek mąki pszennej
    • łyżeczki proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • Słoik powideł
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Pleśniak

Pleśniak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki 1. 1 Żółtka, mąkę , margarynę, proszek do pieczenia, cukier, wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
  • ciasto 2. 2 Ciasto dzielimy na dwie części.
    3 Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia
  • powidła 3. 4 Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
    5 Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.
  • kruszonka 4. 6 Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.
  • piana 5. 7 Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
    8 Pianę wykładamy na kruszonkę.
  • kruszonka 6. 9 Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.
    10 Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
    11 Pleśniak gotowy.
    12 Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować