Placuszki z włoskiej kapusty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis Babci Stefci na smaczne placuszki, staropolski przepis.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta włoska ½ kg
    Ziemniaki 3 szt.
    Cebula biała 1 szt.
    Jajka 2 szt.
    Mąka ziemniaczana 2 łyżki
    Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
    Sól do smaku
    Składniki na sos:
    Pomidory krojone z puszki 1 szt.
    Czosnek 2 ząbki
    Łosoś wędzony 15 dag
    Olej 1 łyżka
    Sól i pieprz do smaku
    Koperek 1 pęczek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Placuszki z włoskiej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie placuszków:
    Kapustę drobno posiekać, obrane ziemniaki, cebulę zetrzeć na tarce, dodać do kapusty. Wbić jajka, wsypać mąkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać. Gotową masę kłaść łyżką na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, po czym odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z sosami według uznania.
    Wykonanie sosu:
    Na rozgrzany olej wrzucić posiekany czosnek, dodać pomidory z zalewą, pokruszonego łososia oraz posiekany koperek. Powoli zagotować, doprawić do smaku sola i pieprzem i podawać z przyrządzonymi plackami. SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować