Placuszki z kalarepki i szpinaku

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Takie placuszki to już obowiązkowe danie, które gości u mnie w domu latem. Podstawą dania zawsze jest kalarepka, natomiast, aby nie było monotonnie zmieniam inne dodatki. Tym razem powstało pyszne połączenie szpinaku i kalarepki.
Placuszki podajemy z dipem, zimnym sosem lub ulubioną sałatką.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki na około 14 sztuk:
    • 4 kalarepki,
    • 300 gram świeżego szpinaku,
    • mały pęczek młodego koperku,
    • 1 młoda cebula wraz z szczypiorem,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 4 jajka,
    • 2,5 łyżki mąki,
    • świeżo mielony kolorowy pieprz,
    • sól,
    • olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placuszki z kalarepki i szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • nasolenie kalarepki 1. Kalarepkę obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowaną delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie powinna puścić sok.
  • smażenie szpinaku 2. Między czasie umyty i osuszony szpinak przysmażamy na niewielkiej ilości oleju do momentu jak straci na objętości.
    Cebulę, kroimy w kostkę, szczypior oraz koperek drobno siekamy.
  • odciśnięcie z wody 3. Gotową kalarepkę odciskamy z powstałego soku i przekładamy do miski.
  • łączenie składników 4. Dodajemy do niej pozostałe składniki placuszków: cebulę, szczypior, koperek, szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie już gotowy, wykładamy na niego porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak Kalarepa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować