To propozycja pysznego obiadu z wykorzystaniem letnich warzyw. Za każdym razem znikają ze stołu w oka mgnieniu:).Polecam ten sposób podania kalarepki, która przez wielu jest może niedoceniona w kuchni!
Składniki:
Składniki na około 14 sztuk:
• 3 kalarepki,
• 1 czerwona papryka,
• 1 podwójny filet z kurczaka,
• mały pęczek natki pietruszki,
• 0,5 cebuli,
• 3 jajka,
• 2 łyżki mąki,
• 1 łyżka bułki tartej,
• przyprawa do kurczaka,
• świeżo mielony kolorowy pieprz,
• sól,
• olej do smażenia,
Placuszki z kalarepki, papryki i kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalarepkę obieramy. Obraną ścieramy na tarce o grubych oczkach. Startą delikatnie nasalamy i odstawiamy na około 15-20 minut, by puściła sok.
2.Między czasie filet kroimy w drobną kostkę i oprószamy przyprawą do kurczaka.
3.. Paprykę i cebule kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
4.Gotową kalarepkę odciskamy z wytworzonego soku i przekładamy do miski. Dodajemy do niej pozostałe składniki: filet, paprykę, cebulę, natkę pietruszki, mąkę, bułkę tartą, jajka . Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
5.Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje przygotowanego „ciasta”. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia.
Usmażone odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem oprószamy pokrojoną natką pietruszki.
Komentarze