Placuszki z jabłkami

4.5 (140 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Placuszki piekę w niedzielę dla mojej 6-letniej Agnieszki i 4-letniego Stasia.

Składniki:

  • ● 2 nieduże kwaśne jabłka
    ● olej
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● szczypta soli
    ● 20 dag mąki
    ● cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy i mieszamy
    z proszkiem do pieczenia
    oraz solą. Cały czas
    mieszając, wlewamy 100 ml
    oleju i 100 ml chłodnej wody.
    Wyrabiamy ciasto. Formujemy
    kulę. Odkładamy na ok.
  • 2. Jabłka myjemy, przekrawamy
    na pół i usuwamy gniazda
    nasienne. Miąższ razem ze
    skórką kroimy w niezbyt cienkie
    plasterki.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    na oprószonej mąką stolnicy.
    Szklanką wykrawamy
    krążki. Na połowę nakładamy
    po plastrze jabłka. Przykrywamy
    resztą krążków. Brzegi
    lekko sklejamy.
  • Placuszki z jabłkami 4. Na patelni rozgrzewamy
    niewielką ilość oleju. Smażymy
    placki z jednej strony,
    a gdy się zrumienią, odwracamy.
    Przekładamy na talerz,
    osączamy z tłuszczu, a następnie
    posypujemy obficie
    cukrem pudrem.

Porady

● Placuszki można również oprószyć cukrem cynamonowym, udekorować śliwkowymi konfiturami lub skropić syropem owocowym. ● Plastry jabłek przed ułożeniem na placuszkach warto oprószyć cynamonem albo cukrem waniliowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować