Przepis na pyszne i chrupiące placuszki z jabłkami to propozycja na deser, podwieczorek lub przekąskę do pracy. Doskonały deser dla dzieci i dorosłych.
45 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
0,5 l mleka
0,5 kg mąki
2 jajka
3-4 kwaśne jabłka
1 łyżeczka cukru waniliowego
Cukier i sól do smaku
Olej do smażenia
Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Ubić trzepaczką żółtka i dodać mleko i przesianą mąkę i wymieszać. Dodać cukier waniliowy, cukier i sól i wymieszać.
2.Ubić trzepaczką białko i dodać do ciasta i odstawić ciasto na 5-10 minut. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Włożyć pokrojone jabłka do ciasta i wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor.
Komentarze