Placuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis na pyszne i chrupiące placuszki z jabłkami to propozycja na deser, podwieczorek lub przekąskę do pracy. Doskonały deser dla dzieci i dorosłych.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,5 l mleka
    0,5 kg mąki
    2 jajka
    3-4 kwaśne jabłka
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Cukier i sól do smaku
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Placuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozbić jajka i oddzielić żółtka od białek. Ubić trzepaczką żółtka i dodać mleko i przesianą mąkę i wymieszać. Dodać cukier waniliowy, cukier i sól i wymieszać.
  • 2. Ubić trzepaczką białko i dodać do ciasta i odstawić ciasto na 5-10 minut. Jabłka obrać i pokroić w ćwiartki. Włożyć pokrojone jabłka do ciasta i wymieszać. Smażyć placuszki na złoty kolor.

    Najlepiej podawać z cukrem pudrem lub konfiturą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować