Selerowe racuszki z jogurtem

0 (0 ocen)

Z reguły proste potrawy są najlepsze. Tak właśnie jest z tymi placuszkami. Smakują rewelacyjnie, a w trakcie ich przygotowania po kuchni roznosi się przyjemny aromat szynki. Czosnkowy jogurt stanowi idealne ich wykończenie. Polecam na tani i szybki obiad.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 350 gram szynki wieprzowej w kawałku (wędliny),
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego do racuszków,
    • Ok 250 ml jogurtu naturalnego na sos czosnkowy,
    • 2 selery (około 700 gram razem),
    Składnik dodatkowy:
    • 3 duże jajka do racuszków
    Składniki robocze:
    • 1,5- 2 łyżki mąki do spojenia ciasta na racuszki,
    • Sól, pieprz do smaku,
    • 2 łyżki posiekanego szczypioru do ciasta,
    • 0,5 cebuli do ciasta,
    • Olej do smażenia,
    • 2-3 ząbki czosnku do sosu jogurtowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wędliny Szynki

Selerowe racuszki z jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obrany seler 1. SOS JOGURTOWY: Jogurt miksujemy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gotowy sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    SELEROWE RACUSZKI: Seler obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • pokrojona szynka 2. Wędlinę kroimy w drobną kostkę.
  • składniki przed połączeniem 3. Do miski przekładamy seler, wędlinę, jogurt, pokrojoną w kostkę cebulę, szczypior, mąkę, jajka oraz przeprawy do smaku.
  • gotowe ciasto 4. Całość dokładnie mieszamy
  • smażenie 5. Na patelni rozgrzewamy olej. Na rozgrzany wykładamy porcje selerowego ciasta.
  • odsączanie 6. Placuszki smażymy z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowane porcjujemy na talerze. Podajemy je z dodatkiem czosnkowo- jogurtowego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Seler Szynka Wędlina Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować