Placuszki rybne

4.49 (193 ocen)

Placuszki z ryby i warzyw można podać na obiad np z ryżem i sosem. Są też świetnym dodatkiem do burgerów.

Składniki:



  • 450g ryby Mintaj
    2 marchewki
    1 korzeń pietruszki
    1/4 selera
    1 cebula
    2 jajka
    2 łyżki natki pietruszki
    1-2 liście laurowe
    ok 4 ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz czarny

Wystaw ocenę:

4.49 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Placuszki rybne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić. Włożyć do garnka z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalać wodą tak, aby warzywa swobodnie pływały. Gotować, aż zmiękną do 30min. Włożyć filety z ryby i gotować 20min. Odsączyć z wody i zmielić w maszynce do mielenia lub drobno posiekać. Wywar można zachować i zrobić na nim sos. Do wystudzonej mieszanki rybno-warzywnej wbić jajka, dodać drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić. Można dodać trochę bułki tartej. Formować placuszki i smażyć z dwóch stron na oleju. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować