Placuszki (pancakes) piernikowe

4.94 (17 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Przepis na pyszne, proste i szybkie do przygotowania placuszki piernikowe z kakao i powidłami śliwkowymi. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: ok. 30 szt
    • ok. 320 ml mleka
    • ok. 220g mąki orkiszowej tortowej,
    • 2 jajka,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol fiński),
    • 2 łyżki powideł śliwkowych,
    • 1 łyżka oleju ( u mnie płynny kokosowy),
    oraz odrobina oleju do natłuszczenia patelni,
Wystaw ocenę:

4.94 (17 ocen)

Zobacz również:

Pancakes

Placuszki (pancakes) piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce mieszam razem wszystkie suche składniki.
    W drugiej misce lub wysokim naczyniu mieszam mokre składniki, następnie dodaję suche i razem mieszam, aby nie było grudek (można zmiksować). Ciasto powinno być gęstsze niż na naleśniki. Odstawiam na około 30 min. Jęli ciasto jest za rzadkie to dodaję trochę mąki, jeśli za gęste mleka. Smażę z obu stron na lekko natłuszczonej patelni. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Porady

Ilość mleka i mąki może się trochę różnić ze względu na rodzaj dodanej mąki jak i wielkość jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować