Amerykańskie pancakes - pyszne i puszyste

4.67 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Poznaj przepis na przepyszne amerykańskie pancakes (pankejki). Są miękkie, puszyste, idealne w smaku. Przygotowanie ich zajmie dosłownie kilka minut, więc będą świetną propozycją na śniadanie i nie tylko. Amerykanie jedzą te naleśniczki z dodatkiem syropu klonowego, ale u mnie są z miodem, serkiem homogenizowanym i truskawkami, czyli tak jak lubimy :-) Polecam spróbować. Z poniższego przepisu wyjdzie ok. 10-12 sztuk. Film z przepisem znajdziesz na moim kanale YouTube - Gotowanie Po Mojemu

  • 15 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 jajka L lub 3 jajka M
    230 g mąki pszennej
    250 ml mleka
    2-3 łyżki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    50 g masła (roztopić)
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Amerykańskie pancakes - pyszne i puszyste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka trzepaczką energicznie wymieszać z cukrem na gęstą puszystą masę jak kogel-mogel (lub ubić mikserem). Następnie do masy jajecznej wlewać powoli mleko i roztopione wystudzone masło, dalej mieszać. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Mąkę wsypywać partiami i mieszać z resztą ciasta.

    Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie partiami połączyć z ciastem. Dokładnie wymieszać.

    Naleśniki smażyć na suchej patelni, bo tłuszcz jest już w cieście. Ewentualnie można przesmarować patelnię masłem lub olejem i smażyć.

    Pancakes obracać na drugą stronę, kiedy zaczną się pojawiać pęcherzyki.

    Gotowe pancakes podawać z syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

    Polecam, bo są przepyszne :-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Jajka Mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować