Świąteczne ciasto piernikowe z masa budyniową

4.76 (17 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszne ciasto piernikowe z masą budyniową w odświętnej szacie. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Wygląda i smakuje rewelacyjnie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: tortownica ok. 24cmx24
    biszkopt piernikowy:
    • 6 jajek (M),
    • 6 łyżek cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 3 łyżki mąki ( u mnie tortowa orkiszowa),
    • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
    • 1 łyżka kakao,
    • 1 łyżka przyprawy do piernika,
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    masa budyniowa:
    • 1 budynie śmietankowy bez cukru ( po 35g),
    • 300 ml mleka 3,2%,
    • 120 g masła 82%,
    • 2 łyżki cukru ( u mnie ksylitol),
    polewa czekoladowa:
    • 150 g czekolady mlecznej,
    • 100 g czekolady deserowej,
    • 3-4 łyżki mleka,
    choinka:
    • 100g białej czekolady (u mnie w drażetkach do dekoracji),
    • 2-3 krople zielonego barwnika spożywczego,
    oraz:
    • powidło śliwkowe lub dżem wiśniowy, z czarnej porzeczki
    • ozdoby cukrowe i czekoladowe, wiórki kokosowe,
Wystaw ocenę:

4.76 (17 ocen)

Zobacz również:

Placek

Świąteczne ciasto piernikowe z masa budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy razem z kakao i proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli, następnie dodajemy cukier oraz po żółtku cały czas delikatnie ubijając. Na koniec dodajemy partiami suche składniki cały czas delikatnie ubijając do połączenia. Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Czas pieczenia musimy dostosować do swojego piekarnika. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło, studzimy.
    Biszkopt smarujemy powidłem.
    masa budyniowa:
    Budyń i cukier mieszamy dokładnie w ok. 100 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, gdy zacznie się delikatnie gotować pomału wlewamy przygotowany budyń. Budyń mieszamy krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszamy go za długo, tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję. Budyń odstawiamy do przestudzenia przykrywając go wcześniej kawałkiem folii spożywczej.
    Nie wkładamy budyniu do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.
    Do niedużej, ale wysokiej miski przekładamy masło. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy całkowicie przestudzony budyń. Po każdej łyżce miksujemy masę do całkowitego jej połączenia, ale nie za długo. Masę wykładamy na biszkopt posmarowany powidłem.
    Polewa:
    Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Polewamy ciasto.
    choinka:
    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy barwik i mieszamy. Nie musi być dokładnie wymieszany wtedy choinka będzie biało zielona, dekorujemy.
    Ciasto dekorujemy według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować