Jaglano-gryczane placuszki, to idealna propozycja na słodkie śniadanie. Są smaczne i pożywne. Idealnie komponują się z owocami, jogurtem bądź domowym dżemem, czy konfiturą.
Składniki:
-1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-4 płaskie łyzki mąki gryczanej
-pół szklanki kefiru
-4 łyżki wody
-płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
-4 łyżki ksylitolu
-1 duże jajo od szczęśliwej kurki
Placuszki jaglano-gryczne na kefirze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.-kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy kefir, jajo wodę i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy reśztę składników i dokładnie mieszamy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu (polecam olej, kokosowy, masło klarowane bądź smalec- wysoka tempteratura dymienia)
-łyżką nakładamy masę i smażymy na małym ogniu
Komentarze