Placuszki bananowe z nutą wanilii

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Bardzo pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu placuszki na przygotowane na bazie śmietany 30% i maki ryżowej z bananem i dodatkiem cukru z prawdziwa wanilią to doskonała propozycja na drugie śniadanie czy podwieczorek. Można je podać np. z masłem orzechowym lub w ulubionej wersji moich córeczek z nutellą. Rewelacyjnie tez smakują z owocami, dżemem czy same :) Takie placuszki może tez zabrać ze sobą do pracy czy na wycieczkę. Dla małych i dużych łakomczuchów.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Składniki: ( mi wychodzi 8-12 placuszków w zależności od ich grubości)
    ok. 200 ml śmietany 30%,
    ok. 100-120 g mąki ryżowej ( może być też tortowa),
    1 duży bardzo dojrzały banan,
    na czubku łyżeczki sody lub ½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 jajko,
    1 czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,
    oraz olej do natłuszczenia patelni ( u mnie koksowy)
    masło orzechowe, nutella lub ulubiony dodatek,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Placuszki bananowe z nutą wanilii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do śmietany dodajemy przesianą mąkę (na początek dajemy mniej mąki i stopniowo dodajemy),oraz resztę składników i miksujemy na gładko. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto odstawiamy na około 15-20 minut. Placuszki smażymy na natłuszczonej olejem i dobrze rozgrzanej patelni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować