Placki ziemniaczane z soczewicą zieloną i lubczykiem

4.49 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Rewelacyjne placki bez mąki z soczewicą pełną witamin i składników mineralnych - polecam nie tylko wielbicielom placów ziemniaczanych:)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na około 20 placków:
    10 średniej wielkości ziemniaków
    marchewka
    cebula
    4 ząbki czosnku
    woreczek zielonej soczewicy (100g)
    3 łyżki mąki kukurydzianej
    garść lubczyku świeżego
    2 jajka
    2 łyżki przyprawy do dań Kucharek
    pieprz kolorowy świeżo mielony
    50 g żółtego sera
    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Placki

Placki ziemniaczane z soczewicą zieloną i lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i trzemy w robocie kuchennym.
  • 2. Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, osączamy.
  • 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i razem z soczewicą łączymy z ziemniakami.
  • 4. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę kukurydzianą, jajka, lubczyk porwany na mniejsze kawałki, przyprawiamy i mieszamy.
  • 5. Smażymy placki na wystarczającej ilości rozgrzanego oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować