Pyszny i tani obiad w sam raz na Wielki Post i inne piątki w roku.Dodatek pora nadaje plackom zupełnie nowego smaku.
60 min
Składniki:
1,5kg ziemniaków
1 duży por
1 jajko
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku, wedle potrzeby
1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
1 duży ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
3-4 łyżki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
olej do smażenia
Placki ziemniaczane z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki zetrzeć na małych oczkach, por oczyścić, przekroić na 3 część wzdłuż po czym pokroić w drobne piórka. Dodać do ziemniaków. (Gdy ziemniaki puszczą dużo wody należy ją wtedy odlać, zostawiając przy tym skrobię).
Wbić jajko, dodać mąki, przyprawy, dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni kłaść małą ilość ciasta równomiernie formować cienkie placuszki, smażyć na złoty kolor z obu stron.
Porady
Placki wspaniale smakuję z jogurtem greckim, ketchupem lub kwaśną śmietaną.
Komentarze