Placki ziemniaczane z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nic nie pobudza głowy do kreatywnego myślenia, jak promocje w supermarketach. Dajmy na ten przykład takie zwykłe pieczarki. Opakowanie kosztuje ileś tam, jednak biorąc dwa opakowania, płacisz jak za jedno...No jak tu nie wziąć, jak same pchają się do koszyka...a ty później robisz, krokiety z pieczarkami, sos pieczarkowy, żeberka z kapustą i pieczarkami, i w końcu placki ziemniaczane z pieczarkami...Tak!, to był tydzień prosto z pieczary :P Ale co tu dużo pisać, dobre są i już.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
    2 jajka
    1 duża cebula
    250 g pieczarek
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1 łyżka suszonego lubczyku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki ziemniaczane z pieczarkami 1. Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę delikatnie odciskamy na sicie umieszczonym na naczyniu. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy starte na dużych oczkach, pieczarki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i lubczyk. Z naczynia, na którym odcedzaliśmy ziemniaki, wylewamy wodę, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajemy do ziemniaków wraz ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Placki smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować